Høsttur til Laksefjorden del 2

Brattholmen – ett lite paradis i Lebesby kommune.

I september var vi på hyttetur til Laksefjorden i Finnmark, hoved grunn til turen var opplading til høstjakt på rype og selve jakten. Denne artikkelen blir derfor i tre deler: Sesong start Nordlys, tur til Brattholmen og jakt med hunder. Dette er andre del og omhandler turen til Brattolmen. Desverre så er det litt hektiske dager så det tar litt lengere tid å få skrevet disse blogg postene en jeg hadde planlagt men ha tålmodighet med meg.

Les del 1 her om du gikk glipp av den.

Turen til Brattholmen var med båt fra Friarfjord i et nydelig vær og nesten blikk stille hav. Brattholmen er en øy som ligger innerst inne i Laksefjorden, Finnmark.

Brattholmen i Lebesby er nå fraflyttet, men var tidligere et fiskersamfunn og handelssentrum. Ennå står den gamle kirka/kapellet – og rester av festninger fra 2.verdenskrig. Brattholmen har en naturlig stenobelisk som har vært en samisk offerplass.

I dag eies og brukes stedet av familien Hoem fra Lakselv.

Handelsstedet Laksefjordbotn

9787 var tidligere postnummeret til tettstedet Laksefjordbotn. På 
slutten av 50-tallet/begynnelsen av 60-tallet  skal det på det meste ha bodd fire familier på Brattholmen med til sammen ti barn. Storparten av tiden bodde bare en familie der og drev stedet. Det var folk som holdt til små plassene som brukte stedet for her var den beste havna, der var fiskemottak, butikk, rutebåtanløp og telegrafstasjon. Handelsmannen avsluttet i 1973, fiske kjøp ble avsluttet i 1984, og den siste fastboende gikk bort i 1994. Som sagt tidligere så eies og brukes stedet nå av familien Hoem fra Lakselv.

Kapellet

Kapellet på Brattholmen er bygd opp på deler av tysker brakker og er i flott stand. Dette kan man se når man kommer inn i kapellet hvor man har latt være å male over nummerering/merking av elementer. Ellers er kapellet nydelig malt opp i senere år og det er fantastisk koselig innvendig. Det er bare å ta av seg hatten for arbeidet som er lagt ned her i vedlikehold. 

Årlig holdes det gudstjenester her i forbindelse med Kunesdagene. For den som har mulighet for å ta turen ut dit i forbindelese med Kunesdagene, så anbefaler jeg det på det sterkeste

Kirkegården

Kirkegården lå såpass bortgjemt at den fant vi ikke før vi fikk hjelp av lokalt kjente folk. Selv her jobbes det med vedlikehold samt registrering av graver av familien Hoem. En del jobb gjenstår og noen graver var forsatt ukjent da jeg var på stedet.

Tid for å dra hjem

Etter en flott omvisning på stedet så var det omsider på tide å sette kursen tilbake til vårt hytte opphold. Jeg må bare takke så mye for all den tid dere brukte på omvisning og historie fortelling til meg og min venn. Været var på sitt beste da vi startet turen til Brattholmen og det ble litt gråere utover dagen men forsatt godt nok vær til at vi kunne nyte turen. Ved vår annkomst til Friarfjord så kom det en liten byge nok til at en liten regnbue ønsket oss velkommen hjem igjen. Snakk om fantastisk tur.

Noen avslutnings ord

Om du ønsker å lese mere om Brattholmen så anbefaler jeg deg å besøke Tore Hoem’s Facebook side om Brattholmen. Dette er ikke kun bilder fra Brattholmen men også bilder fra turen til og fra Brattholmen. En stor takk til Inger Marie og Jan Willy for gjestfrihet, kaffe, kaker og en flott omvisning.

Jeg har også et eget fotoalbum fra turen hvor alle bildene som jeg har brukt på siden her ligger samt en god del som jeg ikke fikk plassert tekst til her uten at artikkelen ble for lang.

[envira-gallery slug=»brattholmen»]