Havtåke ved kysten av Norge

Havtåke ved kysten av Norge, hvordan oppstår den?

Havtåke ved kysten av Norge, hvordan oppstår den? Vi som bor på kysten av Norge klager ofte på tåke. Jeg vil her forklare litt hvorfor vi får tåke og via bilder vise at tåke også kan se flott ut på bilder om du tar turen ut.

Tjeldsundbru - Havtåke ved kysten av Norge, hvordan oppstår den?
Tjeldsundbru en fin sommer dag mens havtåke kommer sigende. Klikk på bildet for full størrelse.

Havtåke kommer som regel sigende inn over kysten fra havet i løpet av dagen. Det er ofte en klar og varm vår- eller sommerdag som blir ødelagt av den kalde og fuktige tåken. Den oppsto ute over havet, og vind fører tåken inn over land sammen med havtemperaturen.

Tåken kommer sigende
Tåken kommer sigende over Valanhalsen på Magerøya, Finnmark. Klikk for full størrelse!

Om våren og sommeren skjer det ofte at varm luft føres ut over kjølig hav. I de nederste luftlagene blir det nesten like kaldt som det er i havet, og derfor kan den avkjølte luften ikke romme like mye vanndamp som før. Hvis det blir vanndamp i overskudd, danner luften dråper av vann som er så ørsmå at de holder seg svevende og langsomt faller til jorden. Prinsippet er det samme som for vanlig skydannelse, og tåken er faktisk en sky som svever like over overflaten.

Tåke over Storbukt
Utsikt fra Valanhalsen mot Storbukt når tåken kommer fra utsiden av Magerøya. Den siger så over øya og dekker de fleste tettstende i Nordkapp kommune.

Havtåke også kjent som adveksjonståke

En slik tåke kalles adveksjonståke og det er vind som fører tåken inn over land, tåken kan da bli borte når vindretningen snur. Men den klassiske havtåken kommer ofte først i løpet av det som fra begynnelsen av lignet en fin dag med solskinn. Da blir bakken varm, og luften over land stiger og gjør plass til luften fra havet som suges inn mot kysten. Sent på formiddagen kommer luften sigende inn over land, landskapet dekkes av kald og fuktig tåke, og ofte kan temperaturen falle 10–15 grader(her på Magerøya får vi da tepraturer rund 5-8 grader Celsius). Havtåken fortrenges ofte senere på dagen når den fordamper på grunn av det vedvarende solskinnet.

Panorama foto av tåke på Magerøya
Dette var mitt siste bilde på denne turen da jeg like etterpå ikke hadde sikt for å fotografere. Klikk for større bilde.

Tåke på andre steder

Som en liten trøst for de som er lei av tåke langs Norges kyst så er det steder som har det mye verre enn oss. F.eks er San Francisco berømt for havtåke, og i Lima, Peru er det overskyet mer enn 300 dager i året.

San Francico bridge
San Francico bridge i tåke.
Foto fra: www.pexels.com CC0 License

Om du går ut for å fotografere i tåke så tenk på at du skal finne veien hjem igjen når det kan være redusert sikt. God fototur!

Husk fotoalbum nederst på siden.

Sjekk også min Facebook side og min side hos Flickr. Om du likte denne artikkelen så er det fint om du deler den eller går til min Facebook side og følger meg der for framtidige artikler fra meg.

English version of this page: Fog on the coast of Norway, how does it occur?

[envira-gallery id=»452″]