Makro foto på lav budsjett.

Jeg har ikke noen lang erfaring som makro fotograf og har nettopp startet med å eksperimentere med det selv. Av den grunn så bør du ikke forvente at dette er en perfekt instruksjon til makro fotografering, og av samme grunn så håper jeg på tilbakemeldinger om det er noen som ser noe som ikke er korrekt eller kan forbedres.

Mitt første makro forsøk.

Introduksjon til makro.

Når vi fotograferer noe veldig smått så kaller vi det makrofotografi. Å fotografere små ting gir deg noen ekstra utfordringer men gir deg høye belønninger med noen fantastiske bilder med ett stort detaljnivå. I denne veiledningen vil jeg prøve å gi deg den informasjonen du trenger for å ta makrobilder og da helst uten å bruke en liten formue i nytt utstyr. Starter med litt utstyrsbeskrivelse og går igjennom noen tips om bruk av dette, inn i mellom legger jeg til noen bilder som litt ekstra inspirasjon til å utforske makro.

Makrofotografering bestemmes av størrelsen som motivet ditt overføres til kameraets sensor. Dette er også kjent som forstørrelse. Hvis du har ett en centimeter langt emne, vil overføring i virkelig størrelse være en centimeter på kameraets sensor, uansett hvor stor eller liten sensoren er. Fordi typiske sensorer i DSLR og speilfrie kameraer er et sted fra 24 til 36 millimeter diagonalt, vil en gjenstand som er to centimeter diagonalt fylle mesteparten av bildet.

Når en gjenstand overføres i virkelig størrelse til sensoren, sies den å være i «1: 1 forstørrelse». Hvis en gjenstand overføres til halvparten av «virkelig størrelse» (si, at to-centimeter-objektet har en overføring på en centimeter på sensoren), er den på 1: 2 forstørrelse. De fleste vanlige linser har en forstørrelse på 1:4 mens en skikkelig makro linse har en forstørrelse på 1:1.

Utstyr brukt .

Utstyr.

Siden jeg opprinnelig er en fotograf som i hovedsak tar bilder på fjell, i fjorder, samt litt by bilder så er jeg selvsagt ikke utstyrt for studiofotografering ei hadde jeg noe dedikert makro utstyr. I denne artikkelen vil det bli brukt utstyr fra Canon men alle andre merker vil gjøre jobben like godt.

EF70-300
Canon EF 70-300 mm

Det nærmest jeg er å ha makroutstyr er en gammel Canon EF 70-300mm tele linse med macro. Men med en nær grense på 1,5 meter så var ikke denne mye å skryte av. Etter det jeg har lest på nett så er ikke zoomlinser et godt alternativ når det kommer til makro, og det anbefales fastlinser fra 60mm og oppover om du skal kjøpe en macrolinse. I eksempel bildene mine her så har jeg brukt en rimelig Canon EF 50mm f/1,8 II med billige Extension Tube kjøpt på Ebay (link til produkter kan du finne nederst i artikkelen).

I tillegg så er en tripod nødvendig siden bildene er tatt med lang lukkertid. Av samme grunn så er en fjernutløser å anbefale men dette kan du unngå ved å bruke timer funksjon på kameraet for å unngå bevegelser. Har du mulighet til å låse speil (kamera med speil) så er også dette en fordel. Til belysning så har jeg brukt noe så enkelt som en LED lommelykt.

Extension Tube/Makroringer

Den vanligste måten å gi makrofunksjonalitet til et system, er å legge til makro Extension Tube (fra ca. kr. 100 og oppover).

Makroringer er sirkulære elementer som monteres mellom kameraet og objektivet. Ringene har ingen optiske elementer, slik at de ikke tar noen kvalitet bort fra bildet. Faktisk kan du selv bygge makroring med en Pringels boks eller noe lignende.

Makro ringer.

De fleste makroringer kommer i pakker på tre, noe som gir 7 forskjellige kombinasjoner av forlengelser, noe som igjen gir 7 forskjellige fotoavstander. Jo lengre linsen kommer fra kamera desto nærmere kan du fokusere på motivet. Husk på at om du bruker for mange ringer så havner til slutt fokuspunkt inn i linsen eller kamera, så start med minste ring og øk ved behov.

Den eneste ulempen med forlengelseringene er at de reduserer lys. Ettersom frontelementet på objektivet kommer vekk fra sensoren, blir lyssirkelen det kaster på sensoren mindre og mindre lys slipper inn til sensor.

De fleste nye makroringer har elektrisk tilkobling for å tillate kommunikasjon mellom kameraet og linsen, slik at du kan styre blenderåpning og fokus. Ulempen med disse billige ringene er at de kan lekke inn lys mellom ringene men dette kan i så tilfelle fikses med litt sort el-tape i skjøtene. Ringene som jeg fant på eBay ser ut til å være av rimelig bra kvalitet og jeg har ikke hatt noen problemer med lys lekkasje. Makroringer passer viss nok best på linser fra 50mm og oppover.

Omvender ring til linser.

Du monterer objektivet på kameraet motsatt vei med et spesielt adapter (omvender ring). Med denne teknikken kan du oppnå høy forstørrelse på dine makrofotografi.
For fotografering med omvender-teknikk trenger du bare tre deler: kameraet ditt, en primær linse (helst med manuell blender styring) og en omvender ring tilpasset ditt kamera og linse.

Omvender ring til høyre i bildet og til venstre et blinde lokk til kamerasiden av linsen for å unngå skader og støv i linsen.

Jeg har til og med sett omvender adapter med elektrisk kobling, disse er naturligvis dyrere men jeg går da ut i fra at du forsatt kan justere blender åpning noe du ikke kan via kamera om du bruker den typen som jeg har avbildet.

Slik endrer du blender åpning med omvender adapter eller makro ringer uten elektronikk:

  1. Sett programvelger på kamera til blender prioritet (aperture priority), ofte forkortet til AV eller A på Canon og Sony kameraer.
  2. Velg f/stop (blender) verdi til det du ønsker, f.eks f/11 eller f/22.
  3. Hold inne «depth-of-field» forhåndsvisning’s knappen, på Canon sitter den nede til venstre ved linsen.
  4. Mens du holder knappen inne så kobler du fra din linse.
  5. Koble til din omvender ring eller makro ring, der etter kobler du på din linse.
  6. Om du senere ønsker å endre blender åpning gjenta prosessen.

Oppsett for fotografering

Som sagt tidligere så er en god og stødig tripod/stativ en nødvendighet og da spesielt ved svak belysning. Alle eksemplene i denne artikkelen er tatt i mer eller mindre mørke, det kan se lyst ut på illustrasjons bildene med det er bare lys som er på for å vise utstyr og framgangsmåte bedre. Jeg valgte å bruke mitt kjøkken som stedet for fotograferingen. Kjøkkenbordet gir meg en fin arbeids plattform for mine motiv (her diverse frukt/planter). Som bakgrunn brukte jeg blant annet en spisebrikke og ved andre anledninger glasset fra en fotoramme hvor jeg hadde limt ett hvitt ark på baksiden med tape.

Ved makro fotografering av stillestående motiv så fant jeg det enklest å bruke LCD panel til å fokusere manuelt da jeg oppdaget at autofokus fungerte dårlig. Fokusering ble grov gjort med å flytte kamera eller motiv for så å finjuster med fokus ring på linsen. Her har jeg i ettertid funnet ut at en makro skinne letter jobben, se mer i linker til utstyr nederst på siden.

Spisebrikke som bakgrunn og lommelykt som belysning. 50mm linse med to makro ringer. Kamera på stativ og fjernutløser brukt.

Resultat med: Iso 100. 1,5 sekund lukker og blender på f/22
50mm på 0,7 sek @ f/22
En lommelykt plassert stående med en plomme på toppen.

Bildene over ble alle tatt med en spisebrikke som bakgrunn og ei lommelykt plassert direkte bak frukten. Dette har selvsagt sine begrensninger så jeg fant ut at en glassplate med et hvitt ark hadde større muligheter. Her kan du sikkert bruke andre farver på arket om det er tynt nok til at det slipper lyset fra lommelykten igjennom.

Glass plate med lommelykt på baksiden.
Glass plate sett fra baksiden.

Om du sliter med å få riktig fokus på dine bilder så kan dette komme av at din blender åpning er for lav. Ved makro så skal det lite til for at deler av motivet havner utenfor fokus området. Jeg har funnet ut at blender åpninger på f/11 og oppover fungerer best for meg. Nå noen eksempler på hvordan bildene med glassplate og med en eller flere lommelykter som belysning.

Frukt med glass som bakgrunn. Iso 100, 1sek ved f/22.
Iso 100 3sek ved f/22.
Iso100 10sek med blender på f/22. Dette er vel bra av en billig 50 mm linse.

En siste måte er å bruke en laptop som bakgrunn da du da kan velge forskjellige fotomotiv som bakgrunn. På disse bildene hadde jeg et lite speil liggende oppe på tastaturet etter at jeg hadde funnet et passende bilde å bruke som bakgrunn. Har dessverre ikke et godt bilde av hvordan dette ble gjort men et resultat av det kan du se under.

Plomme plassert foran en gress bakgrunn vist på min laptop. To lommelykter opplyser plommen bakfra fra hver sin side av laptop skjerm.

Som du ser så kan du få til mye moro med små midler. Om du i tillegg har en blits med kabel eller fjernutløser så er det nesten ingen grense på hva du kan få til om du er villig til å prøve deg litt fram. Ulempen er at dette kan være vanedannende og du risikerer at du etter kort tid begynner som meg og ser deg om etter en god makro linse (en 100mm hadde passet fint inn i samlingen min nå). Om du er mann og har en dame hjemme så kan makrofotografering fort øke din popularitet hjemme hos din bedre halvdel da du sannsynligvis ofte kommer hjem med nye blomster for av fotografering 🙂

Jeg har dessverre ikke fått tid til å prøve mitt omvenderadapter, men kommer kanskje tilbake til denne ved en senere anledning. Som sagt så er makro gjerne vanedannende å det får deg ofte til å utvide dine kunnskaper og kreativitet. En naturlig videreføring av makro er vanndråpefotografering. Dette har fått meg til teste ut hvordan man kan få dette til uten de store utgiftene, så kanskje neste blogg post blir om det emnet.

Vanndråpe foto tatt med rimelig utstyr.

Linker til produkter omtalt her i artikkelen.

Extension Tube kjøpt på eBay dette settet kostet ca 250,- men der finnes billigere på markedet.

Lommelykt kjøpt fra eBay men her kan du nok bruke det meste.

Jeg har ikke avbildet det på noen av utstyrs bildene mine men jeg har funnet ut at ei fokus skinne for makro er praktisk ved fokusering. Jeg har denne modellen men der er også ett hav av andre modeller. Pris for min type er vel noe sånt som 125,- på eBay.

Omvender ring adapter. Her finner du mange størrelser og kamera typer, husk å finn noe som passer både ditt kamera og filter gjenger på din linse: eBay link Jeg anbefaler også å kjøpe inne en beskyttelses ring for bakenden av linsen da den er sårbar. Om du har canon så tror jeg dette settet kan være en flott investering selv om prisen er rundt 300 kroner.

Linker til relatert stoff:

Jeg følger Tony & Chelsea Northrup på YouTube og det var en av deres live sendinger som fikk meg til å teste makro fotografering.
Link til live sending: https://www.youtube.com/watch?v=XGgJThUfQwM&t=7s
Link til en video om makro: https://www.youtube.com/watch?v=xeFrQZ03_m8

Info om makro ringer: What is an Extension Tube?

THE COMPREHENSIVE GUIDE TO MACRO PHOTOGRAPHY